Akadálymentes összefoglaló

Családi bölcsőde

Csoportjaink

– Angol-magyar kétnyelvű csoport

– Magyarnyelvű csoport

– Spanyolnyelvű csoport

GYIK

Árak

VEKOP-6.1.1-15 pályázat


Családi bölcsőde

Úgy gondoljuk, hogy jó a gyermekünknek, ha kis csoportban, szerető, gondoskodó felnőttek társaságában, játszva fejlődhet.

Miért?

mert így több figyelem jut egy gyermekre, mint egy bölcsiben, vagy oviban,
mert a kicsi napi programjába több fejlesztő, ügyesítő játékot tudunk beépíteni,

… és még sok okból, de ezeket beszéljük meg személyesen!

A gyermek mellett jó a szülőnek is, mert…

… a napja nagy részét gyermeke kisebb közösségben, családias légkörben tölti, nem egy nagy intézményben,
… mert a családi bölcsőde valóban családias,
… és még sok okból!

Ha Ön is így gondolja, szeretettel várjuk gyermekét családi bölcsődénkben!


Csoportjaink

– Angol-magyar kétnyelvű csoport

A gyerekekkel nem csak napi egy órában, hanem folyamatosan idegen nyelven is kommunikálunk. Ez nemcsak az idegen nyelvekhez való hozzászokást, hanem minimális idegennyelvi szókincs és kommunikációs tudás megszerzését jelenti.

Fontos, hogy olyan gyermekek kerülnek általában ebbe a csoportba, akik külföldiek vagy a családnyelvük az angol. Kivételes esetben vagy a többi csoport telítettsége esetén a szülők kérésére /pl. angoltanár szülő, aki angolul beszél a gyermekével/ magyar gyerekek is bekerülhetnek, de ebben az esetben fontos, hogy a gyermek már folyamatosan beszélje az anyanyelvét.

Jelenlegi csoportunk 1-3 éves gyerekeket vár.

Minden csoportra jellemző tulajdonságok:

– Családias légkör,
– kis létszámú csoport (7 fő),
– korai mozgásfejlesztés,
– korosztálynak megfelelő kézműves foglalkozások,
– napi 4 étkezés,
– rugalmas nyitva tartás
– speciális étrendű gyerekeket is fogadunk.

– Magyarnyelvű csoport

– A családias légkörű, kis létszámú csoport (7 fő), biztosítja, hogy a gyermekek személyre szabott törődésben és figyelemben részesüljenek.
– A kicsik mozgásigénye nagy, játék közben felfedezik a világot, tapasztalatokat szereznek, ezért minden nap elég időt hagyunk számukra a szabad játékra.
– A gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve szervezzük a napi foglalkozásokat. Napirendünk igazodik a gondozási-nevelési feladatokhoz. De rugalmas is, mert befolyásolják az évszakok, időjárási körülmények, a gyerekek igényei.
– A minden napi mondókákat és dalokat játékosan, sok mozgással kísérve adjuk elő.
– Egyszerű népi dalok, altatók a délutáni lefekvéskor álomba ringatják a gyerekeket.
– A versek és mesék hallgatása elősegíti fantáziájuk, gondolkodásuk és beszédük fejlődését.
– Az ölbeli játékok: lovagoltatók, hintáztatók, tapsoltatók, ringatók, érzelmi biztonságot nyújtanak a kicsik számára.
– Kézműves foglalkozásoknál is fontos, hogy figyelembe vegyük a gyermekek életkorát. A kicsik bármikor bekapcsolódhassanak és kiléphessenek a tevékenységekből. Alkotásuk elismerésével, megbecsülésével, megőrzésével elősegíthetjük, hogy máskor is szívesen és örömmel várják és végezzék a kézműves foglalkozásokat.

– Megismertetjük őket a természetes anyagokkal, festünk, ismerkedünk a színekkel, zsírkrétával, ceruzával, rajzolgatunk, tépkedünk, ragasztunk, gyurmázunk.
– Minden héten egyszer sütögetős napot tartunk, cipókat, kalácsokat, pogácsákat, apró süteményeket készítünk. A gyerekek nagy örömmel szokták várni ezeket a napokat, mert utána meg is kóstolhatják, és szüleiket is megkínálhatják a kisült finomságokkal.
– Napi négyszeri étkezést biztosítunk. Speciális étrendű gyerekeket is fogadunk.
– Cukorbeteg, ételallergiás gyerekeket is odafigyeléssel vállalunk!
– Rugalmas nyitva tartás.

– Spanyolnyelvű csoport

A gyerekekkel nem csak napi egy órában, hanem folyamatosan idegen nyelven is kommunikálunk.

A csoport létrejöttének az volt az elindítója, hogy olyan kétnyelvű családok gyermekei kerültek hozzánk, akiknek az egyik szülőjének spanyol volt az anyanyelve, a család nyelve és szerették volna ha a közösségbe szoktatás a család nyelvén történik meg.

Később olyan szülők is szerették volna igénybe venni ezt a csoportot, akik nem a nyelv, hanem a kultúra iránt vonzódtak. Minden elhangzik a nap folyamán magyar nyelves is, így a gyermekek játékként fogadják a kettős nyelvhasználatot.

Jelenlegi csoportunk : 1-3 éves gyerekeket vár.


GYIK

Amit a beszoktatásról tudni érdemes

A beszoktatás, a gyermek életkori sajátosságából adódóan elhúzódó, többlépcsős folyamat. Többfajta módszer létezik, mi a hozzátartozóval való fokozatos beszoktatás módszerét alkalmazzuk.
Hozzátartozót írtam, mert a kisbabával nem törvényszerű, hogy az anya jöjjön, lehet az nagyszülő, nagynéni, apuka, mindenképpen olyan személy, akivel a gyermek érzelmileg biztonságban érzi magát.
Ez a módszer jó a babának, jó az intézménynek, jó az anyának. Lehetősége van személyesen megismerni a nevelőt, elmondani a kicsije igényeit, megkönnyíti a beilleszkedést és későbbi ellátást

A beszoktatás menete

A beszoktatás pontos ideje a gyermekek eltérő reagálása miatt meghatározhatatlan, de általában két hétre tehető. Az első napokban a gyermek a hozzátartozóval együtt van nálunk. A napok előrehaladásával, egyrészt egyre hosszabb időt töltenek nálunk a gyerekek, másrészt fokozatosan egyre inkább a szülő nélkül. Az első hét végére a szülő, reggel behozza a babát, 11.30 körül pedig érte jön. A második héten már nálunk ebédelnek a kicsik és megpróbálkozunk az alvással is. a szülőket arra kérjük, hogy ebben az időszakban feltétlenül érjenek oda mire a gyermek felébred, mert az idegen környezetben való ébredés után nagyon fontos kapaszkodó az édesanya ill. hozzátartozó jelenléte.

A második hét végére általában kialakul az új napirend, melyben állandósul a naponta nálunk töltött idő nagysága.

Nehézségek

A beszoktatás szinte sosem teljesen zökkenőmentes, mind a gyermeknek, mind pedig a szülőnek meg kell tanulnia megbirkózni ezzel az új szituációval. Ez óhatatlan nehézségekhez vezet, melyek közül a leggyakoribb, hogy a kisgyermek nehezen viseli el az édesanyjától való elszakadást. Az anya távozásakor felsír, dacos vagy haragos lesz. Ez szívbemarkoló az anya számára, de sokszor a gyermek néhány perccel az anya távozása után, már szabadon játszik a többiekkel, mintha a sírást édesanyjának szánná büntetésül. Sokszor az anya számára sokkal megerőltetőbb a beszoktatás, mint a gyermek számára, mert nagyon nehéz elengedni a gyereket. A beszoktatás ideje és fájdalmassága jelentősen függ a szülők hozzáállásától. A legfontosabb az, hogy a gyermek tudja, anya, apa jön érte, nem megy el örökre, ezt kell mind a nevelőknek, mind a hozzátartozóknak százszor elmondani számukra. Amikor a kicsik ettől már nem félnek, a beszoktatás befejeződik.

A Családi Bölcsőde napirendje

Heti egy-egy alkalommal a zenepedagógus illetve a mozgáskottás kollegánk foglalkoztatást tart.

Havi egy alkalommal, terápiás kutya látogat hozzánk.

A napirendben szereplő időpontok tájékoztató jellegűek, a bölcsőde napirendje eltérő lehet és évszakonként módosulhat.

Szép időben a termi foglalkozások helyett a szabadban több időt töltünk.


Árak

állami támogatással(azok a szülők gyermekei kaphatják, akik dolgoznak vagy gyermekorvosi javaslatot kapnak a bölcsődelátogatáshoz és  TAJ kártyával rendelkeznek )

115000 Ft

hó (21 nap)

a hét 5 munkanapján, napi 4 étkezéssel (reggeli,tízórai, ebéd, uzsonna) állami támogatás nélkül(Azok a gyerekek, akiknek nincs TAJ számuk, illetve azok  akik nem hoznak gyermekorvosi javaslatot kapnak a bölcsődelátogatáshoz)

145000 Ft

hó (21 nap)


VEKOP-6.1.1-15 pályázat

Alapítványunk pályázatot nyújtott be a VEKOP-6.1.1-15 számú, Kisgyermeket nevelő szülők munkavállalási aktivitásának növelése című pályázati kiírásra.

A pályázat célja:

A gyermekjóléti alapellátásokhoz (bölcsőde, mini bölcsőde, családi bölcsőde), valamint az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítását és a szolgáltatások minőségének fejlesztését szolgáló felhívás fő célja a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetű térségekben lévő gyermekek minél korábbi életkorban történő megsegítése. A fejlesztések eredményként az ellátással és szolgáltatással érintett terület lefedettsége nő és a régióban átlagosan csökken a távolság a lakóhely és az igénybe vett ellátást nyújtó intézmény, szolgáltató között.

A felhívás a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni elhelyezését és a 3-6 éves gyerekek óvodai elhelyezését támogatja. A felhívás az intézményes fejlesztéseken túlmenően (például bölcsőde, mini bölcsőde, óvoda-bölcsőde, mint többcélú intézmény3) támogatja a rugalmasabb és egyszerűbb működési feltételekkel létrehozható bölcsődei ellátási formákat, így a családi bölcsődét is, annak érdekében, hogy a helyi igényeken alapuló leghatékonyabb megoldást lehessen kialakítani az adott térségben, illetve a településen.

A rendelkezésre álló statisztikák szerint jellemzően a 3 éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátásában, elhelyezésben lép fel jelentős kapacitáshiány, mivel a 3 év alatti gyermekeknek még mindig csak a 17 százaléka számára érhető el az ellátás valamely formája, ezért az intézkedés elsősorban a bölcsődék férőhely bővítését, alapítását, fejlesztését támogatja.

Kedvezményezett: Jó Pont Oktatási Alapítvány

Projekt címe:  Gyermekellátó kapacitás bővítés a Jó Pont Alapítványnál

Pályázati azonosító: VEKOP-6.1.1-15-BP1-2016-00019

A  projekt elszámolható költségeinek az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és hazai központi költségvetési előirányzatból vissza nem térítendő támogatás formájában történő finanszírozása.

A Projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2018.05.02.

A Projekt fizikai befejezésének tervezett napja: 2019.07.14.

A szerződött támogatás összege: 67 937 984 Ft

Megvalósítás helyszíne: 1139 Budapest, Petneházy u. 14.

A projekt tartalmi bemutatása:
A családi bölcsőde ingatlanának teljes felújítása, eszközbeszerzés.

Projekt “_c_fekvo_tábla